De Sleutelspelers: Burgemeester Hertogs

Alfons Hertogs.jpeg

Burgemeester Alfons Hertogs 1906-1908 (Liberas: 204141)

Burgmeester Alfons Hertogs

Burgemeester Alfons Hertogs deelde in een persoonlijk rapport mee dat hij in de eerste plaats altijd zou hebben geacteerd in het belang van de burgers van Antwerpen en de openbare orde. Hij had zich publiekelijk opgesteld als tussenpersoon en als bemiddelaar in het geschil. Hertogs zou een commiteit hebben opgericht om de onenigheden tussen beide kanten te bemiddelen. Deze commiteit zou ontbonden worden vanaf 24 augustus omdat Steinmann weigerde verder in onderhandeling te gaan met Willen is Kunnen; Wieme en Chapelle, vertegenwoordigers in de commiteit, zagen er het nut niet meer van in. De burgemeester zou voortaan direct in contact staan met beide partijen, telefonisch of via brievencorrespondentie.

Hertogs verwees in het persoonlijk rapport naar de aantal keren dat hij had onderhandeld met de Fédération Maritime en Willen is Kunnen en dat dit telkens vruchtloos bleek. De stakers zouden niet ophouden met hun strijd zonder dat er een loonsverhoging zou uitkomen en de werkgeversorganisatie wilden hun meesterschap ten alle tijden in stand houden.

Het zal wel overbodig zijn te wijzen op de herhaalde voorstellen tot bemiddeling die ik aan beide partijen deed, zonder mij te laten weerhouden door weigeringen, van aard om mijne waardigheid te krenken. Voor het belang van het algemeen deed ik mijn eergevoel zwijgen.”

Als liberaal zijnde zouden er wel argumenten kunnen worden aangehaald dat hij werkte in het belang van van M. Steinmann en de Fédération Maritime. Hertogs heeft in de eerste plaats sancties ondernomen tegen de stakers: de oproep van de burgerwacht en het leger en het samenscholingsverbod. De burgemeester stelde in het voorgenoemde rapport dat het oproepen van de burgerwacht en het leger slechts als allerlaatste middel diende en nooit ongegrond zou zijn geweest. Maar hij wist ook op te treden tegen rechteloze daden van de andere kant zoals het illegitiem bezit van revolvers onder de Engelse werklieden. Toen de kwestie aan het licht werd gebracht door een brief van Arthur Wieme, ging de burgemeester meteen correspondentie aan met J. Stocker van de Fédération Maritime om dit zo snel mogelijk stop te zetten. In die zin kan er wel gesteld worden dat hij ook de openbare orde als prioriteit stelde, alle daden van geweld werden opgevolgd en afgestraft. 

De burgemeester heeft ook het meeste initiatief genomen in de ontknoping van de staking. Burgemeester Hertogs meende dat hij in zijn functie het overzicht had over alle ellende die veroorzaakt werd de voorbije maanden en dat hieraan dringend een einde moest komen. Uit een toespraak bleek dat hij met het dokwerkersverbond onderhandeld zou hebben met over concrete beloftes die zouden ingaan na twee weken te werken tegen de oude voorwaarden: een dagelijks loon van 5,5 bfr en het terugsturen van de Engelse werklieden binnen acht dagen. In de toespraak werd niets gezegd over onderhandelingen met de Fédération Maritime. 

De Sleutelspelers: Burgemeester Hertogs