Conclusie

Deze webtentoonstelling toont aan dat de Blijde Intredes in de 20ste eeuw nog door velen als relevant worden beschouwd. De monarchie lijkt dankbaar gebruik te maken van de traditie om een eerste presentatie te doen in het openbaar, waarbij ze een massa volk op de been krijgen.

De pers is over beide intredes erg positief. Noch over Leopold II, noch over Albert I, wordt negatief gesproken in de pers. Bij beide intredes is er commentaar, maar die lijkt zich niet op het koningshuis te richten, maar eerder op het stadsbestuur of de kosten. Over het algemeen valt duidelijk te stellen dat de Blijde Intredes voor het koningshuis een positieve impact hadden op het imago.

In beide intredes lijkt er een tweedeling te zitten: het militaire enerzijds, en het huiselijke anderzijds. Het militaire aspect speelt in beide intredes een grote rol. Zowel Albert I als Leopold II willen zich duidelijk profileren als opperbevelhebber van het leger. Beiden verschijnen in een militair uniform, zoals duidelijk te zien is op de foto’s en de video. Dat staat in schril contrast met het andere deel van de intredes: de scholenoptochten, waarbij de koningin de hoofdrol op zich neemt. Zowel Marie-Henriette als Elisabeth lijken een soort moeder des vaderlands te willen uitstralen. Zo bezoekt Marie-Henriette een crèche en ontvangt Elisabeth bloemen van enkele schoolkinderen. De tweedeling verloopt volgens toenmalige gendernormen: de koning het harde militaire en de koningin het zachte moederschap.

 De Blijde Intredes bieden een interessant inzicht in hoe de monarchie zich presenteerde, maar zijn wellicht een te beperkt onderwerp om de communicatiestrategie van de monarchie te achterhalen. Uit deze tentoonstelling blijkt wel de populariteit en brede gedragenheid die het koningshuis in deze periode bij zowel bevolking als pers krijgt.

Conclusie