Blijde Intredes te Antwerpen van Koning Albert en Koning Leopold
Deze webtentoonstelling wil aan de hand van primair bronnenmateriaal een beeld vormen van hoe de Belgische monarchie zich rond de eeuwwisseling presenteerde in het openbaar. Hoe kwam de monarchie in het straatbeeld? Hoe werden ze ontvangen? Hoe werd er door de pers over geschreven? Was er veel publiek?
Om dit te onderzoeken wordt gekeken naar blijde intredes. Blijde intredes zijn een oude traditie, die stamt uit de periode van de Bourgondische overheersing in de Nederlanden. Vorsten en hertogen deden hun intrede in de steden om op die manier te benadrukken dat ze de lokale privileges en rechten van steden zouden waarborgen en beschermen. Die traditie werd voortgezet door de Belgische koningen, beginnende met Leopold I. De blijde intredes kregen doorheen de tijd een steeds meer ceremoniële functie en niet echt meer om de lokale privileges te bestendigen.
Blijde intredes zijn hiervoor uitermate bruikbaar, omdat ze een eerste voorstelling van een nieuw vorstenpaar zijn. De blijde intredes bieden een eerste blik in de manier waarop de nieuwe vorsten zich presenteren, hoe ze zich in de traditie plaatsen en hoe ze misschien afwijken van die traditie. De openbaarheid van het gebeuren maakt dat er uitgebreid over geschreven in de pers, en veel foto’s zijn gemaakt. Ook op die manier lenen de intredes zich goed tot onderzoek over hoe het koningshuis zich presenteerde.
De casussen die zich voor dit onderzoek het beste lenen zijn de intredes in Antwerpen, omdat het Felixarchief een erg uitgebreide collectie van foto’s van de intredes heeft. Zeker de video van de intrede van Koning Albert is enorm nuttig. De speicfieke casussen zijn de blijde intredes van Leopold II in 1892 en die van Albert I in 1912. Deze intredes zijn ver genoeg uit elkaar dat er toch enig verschil tussen zou zitten, wat het mogelijk zou maken een evolutie te reconstrueren.
Verder zijn beide intredes uit dezelfde stad, zodat dat een variabele is dat wegvalt, zodat de nadruk van dit onderzoek niet komt te liggen op de stedelijke identiteit. Zo kan er worden gekeken naar de vorsten en hoe ze zich in één welbepaalde stad, Antwerpen, presenteren.
De structuur en methodologie van deze webtentoonstelling baseert zich op basis van de bronnentypes. Het eerste type primaire bronnen zijn visuele en tekstuele bronnen, die de specifieke vormgeving en organisatie van de blijde intredes bespreken. Vervolgens wordt gekeken naar de periodieken en hoe er in die periodieken werd gekeken naar de intrede van het vorstenhuid. Die twee bronnensoorten worden per casus overlopen. Op die manier wordt tot een besluit gekomen, waarin een conclusie wordt getrokken over hoe de monarchie zich presenteerde op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en hoe ze door de bevolking werd gepercipieerd.