Intrede van Koning Albert I te Antwerpen in 1912: Visuele bronnen

Visuele bronnen bieden bij openbare gebeurtenissen een alternatieve blik op de feestelijkheden. In het geval van de blijde intrede van koning Albert I en zijn gezin is een deel van de intrede gefilmd. Het is onduidelijk wie de opdrachtgever was. De video brengt de aankomst van het koninklijke gezin aan het station in beeld, waarna ze instappen in een koets die hen naar het stadhuis brengt. Tot slot komen de scholenoptocht en het bezoek aan een oorlogsschip aan bod. 

Op de video is het koninklijk gezin meermaals van dichtbij te zien, waarbij het duidelijk is dat Koning Albert het militair uniform van opperbevelhebber aanheeft. Dat militaire vertoon lijkt een rode draad doorheen de rest van de intrede. Zoals te zien is op de stills, heeft koning Albert I een uitgebreid gevolg van ruiters, die allemaal in vol militair uniform zitten. Verder is er ook het bezoek aan een oorlogsschip, aangemeerd in de Antwerpse haven. Zijn blijde intrede heeft een duidelijk militaire kant, zoals blijkt uit deze video. Dat valt wellicht te kaderen binnen een algemene militarisering en nationalisering binnen Europa. De koning wil zich wellicht duidelijk aan zijn bevolking tonen als oppperbevelhebber van de krijgsmacht. Die lijn zou hij tijdens WOI doortrekken, waar hij zich populair maakt met zijn optreden als 'koning-soldaat'.[1]

Verder is in de video nadrukkelijk de scholenoptocht te zien: bijna een derde van de lengte van de video wordt hiervoor gebruikt. De koningin krijgt samen met de koning een ereplaats van waaruit ze de stoet gadeslaan. Bij de scholenoptocht komt de koningin nadrukkelijker aan bod: ze krijgt bloemen van enkele kinderen die meelopen in de processie. Wellicht is het de bedoeling om hier een balans te tonen tussen enerzijds het militaire aspect, dat vertegenwoordigd wordt door de koning en het meer huiselijke en kindvriendelijke van de koningin.  

De blijde intrede bevat dus een opvallende tweedeling: langs de ene kant een duidelijk militaire kant van de intrede, langs de andere kant een eerder huiselijke kant. De koning en koningin lijken elk een kant te vertegenwoordigen, die op eigentijdse  gendernormen is gebaseerd. 

 

[1] Van den Wijngaert Marc, Lieve Beullens en Dana Brandts, Belgiƫ en zijn koningen: monarchie en macht, Antwerpen: Houtekiet, 2000, 116.

Intrede Koning Albert I te Antwerpen (1912): Visuele bronnen