De Guldensporenslag in het nationaal geheugen
(Hier wil ik een korte historiografie geven over de Guldensporenslag en hoe er over is geschreven sinds 1302. Hierbij wil ik een nadruk leggen op De Leeuw Van Vlaanderen van Henri Consience en de rol die het heeft gespeeld in nationalisme enz.)
De Guldensporenslag verwijst naar de veldslag in Kortrijk op 11 juli 1302 tussen het Vlaamse graafschap en het Franse koninkrijk. In de traditionele geschiedschrijving, na omstreeks 1830, werd de veldslag symbool voor de overwinning van het Vlaamse voetvolk tegen het Franse ridderleger. Deze voorstelling is echter te simplistisch, in werkelijkheid was het een complexer historisch verhaal. Toch groeide de Guldensporenslag uit tot nationaal symbool van België en Vlaanderen.
Voor 1830, was de Slag bij Kortrijk bij het grote publiek in de vergetelheid gevallen. Het was pas na het ontstaan van België, dat er weer aandacht kwam voor de slag en dat de geschiedenis opnieuw werd “geschreven”. De jonge natiestaat had een heroïsch verleden nodig, om het volk te binden aan de staat. Het werk dat Hendrik Conscience schreef in 1838 De Leeuw van Vlaanderen, zorgde voor een grotere bekendheid van de Guldensporenslag. Zijn historische epos romantiseerde en idealiseerde de geschiedenis, maar gaf wel de Belgen zo een heroïsch verleden, waar ze trots op moesten zijn. Conscience was grotendeels verantwoordelijk voor het omvormen van de Guldensporenslag, tot een Vlaamse zaak.