De scholenstoet van 1905; tussen nationalisme en kinderamusement

België houdt van haar Nationale Feestdag. Zij viert deze nog altijd jaarlijks en dat was niet anders in Antwerpen in 1905. Rond 1900 had deze dag in Antwerpen echter een extra functie. De Nationale Feesten dienden namelijk ook als een leuke afsluiting van het schooljaar![bron?] En het feest van 1905 was extra bijzonder, omdat dit jaar, vanwege 75 jaar onafhankelijk België, scholen vanuit de hele provincie meededen! Samen met de stadsscholen die sowieso al elk jaar trots hun ‘stoet der scholen’ hielden door de stad.

Als ik dit soort gegeven lees, dan beginnen er bij mij persoonlijk tal van vragen rond te spoken: Hoe werd de stoet op de scholen aangekondigd? Hoe was het voor de kinderen om over een lege Keyserlei te mogen lopen? Waren ze stout en verveeld of juist heel trots? En hoe plaatsen de pers eigenlijk de kinderen te midden van verslagen over militaire parades en kermissen?

Aan de hand van foto’s en verslagen van de mensen die erbij waren, heb ik op deze website een reconstructie gemaakt van de Antwerpse scholensstoet van 1905, vooral gezien door de ogen van het Antwerps schoolkind. Toch wil ik ook een stap verder gaan. Het kind bestond immers niet in een vacuüm. Hoe keken ouders, de pers en organisatoren naar de kinderen? En wat vertelt ons dit over het Antwerpen van 1905? Ook die vragen heb ik getracht te beantwoorden.

Bij deze stel ik u voor op het kopje ‘de voorbereiding’ te klikken, om te zien wat we weten over hoe schoolklassen werden voorbereid op de stoet. Onder het tweede kopje vindt u een omschrijving van de stoet zelf, waaronder een aantal onaangename verassingen die die dag plaatsvonden. Het derde kopje plaatst de stoet binnen de bredere samenleving, waarin de connectie tussen kinderen en soldaten kleiner blijkt dan gedacht. En het laatste kopje laat zien dat wij niet zo ver afstaan van deze verzuilde samenleving en haar stoeten, als wij zelf graag zouden denken.


NOTA BENE; Op dit moment is de website nog 'onder constructie'. Gebruik dus zeker de zogenaamde "editorial blocks" onderaan de pagina's om vragen, opmerkingen, aanvullingen etc. te plaatsen. Alle opmerkingen en meningen over de website zijn meer dan welkom!

Mocht u zelf onderzoeker zijn en vroegtijdig vragen over bijvoorbeeld de heuristiek hebben, dan kunt u altijd tiko.verhelst@student.uantwerpen.be e-mailen en zal ik u zo spoedig mogelijk proberen te beantwoorden.

Credits

Tiko Verhelst